Symbol čistoty, síly i znovuzrození. Objevte význam a symboliku lotosového květu

Kdyby existovala věčná květina, byl by to právě lotos. Tato vodní rostlina není symbolem východních filozofií jen pro svou – až nadpřirozenou – krásu. Lotos inspiruje také svým zrozením. Jeho křehká krása totiž pramení z hloubky, tmy a bahna. Význam lotosového květu se v jednotlivých kulturách liší. Ale je tu něco, v čem jsou všechny kultury zajedno. Lotosy vyrůstají z bahna neposkvrněné, a proto jsou považovány za symbol čistoty. A protože se lotosové květy každý večer noří zpět do kalné vody a za rozbřesku znovu otevírají své květy, jsou také symbolem síly, odolnosti a znovuzrození.

Lotos je tu odnepaměti

Existují důkazy o výskytu lotosových květů v době ledové, kdy většina rostlin na Zemi vyhynula. Lotos však přežil a stal se součástí ekosystému téměř ve všech částech světa. Víme, že tato květina hrála roli v mnoha starověkých kulturách, včetně starověkého Egypta, Řecka a Číny.

Lotosové květy se objevují v nejstarších hieroglyfech, na staré čínské keramice a v hinduistických příbězích, kde se z těchto květů vynořují bohové. Dnes je lotos považován za národní květinu Vietnamu a Indie a jeho význam přetrvává i v moderní době.

Symbolika lotosového květu napříč kulturami

Lotos je vnímán jako ztělesnění dokonalosti v různých asijských náboženstvích. Například pro buddhisty představuje tento květ spojení mezi duší vesmíru a jejich vlastní duší. Růst lotosu vnímají buddhisté jako duchovní růst člověka, který musí překonávat překážky, až nakonec dosáhne osvícení. V hinduismu je lotos vnímán jako symbol krásy, moudrosti, plodnosti a prosperity. Hinduisté se snaží být čistí jako lotos a nepošpinit svoji duši hříchem, být krásní jako rozkvetlý květ nad hladinou bahnité vody.

Lotos, který zázračně roste i v těch nejtemnějších podmínkách, je ve všech kulturách bez rozdílu uctíván pro svou krásu a samozřejmě i odolnost.

„Stejně jako lotos máme i my schopnost povstat z bahna, vykvést z temnoty a rozzářit se do světa.“ (neznámý autor)

lake-gc1e007bc6_1280

Barvy lotosu

Přestože lotos vyrůstá z bahna, jeho vůně je sladká, jemná a květinová. Barva okvětních lístků se může pohybovat od nejčistší bílé přes nenápadné krémové tóny až po zářivé barvy. Různým barvám lotosu je přisuzován různý význam:

  • Bílý lotos Bílý lotosový květ bývá spojován s čistotou mysli a transcendencí. Je symbolem vyrovnanosti a duchovního klidu.
  • Růžový lotos Růžové lotosy jsou spojené s duchovním růstem. Poupě znamená duchovní růst, zatímco rozkvetlý květ znamená osvícení.
  • Červený lotos Červeně zbarvené lotosy představují ohnivou energii. Květy této barvy symbolizují inspiraci, nezištnou lásku, vášeň a laskavost.
  • Modrý lotos Modrý lotos, který je vždy zobrazován zavřený, bývá symbolem oproštění se od hmotných cílů.
  • Fialový lotos Lotos fialové barvy bývá spojován s esoterismem a spiritualitou.

lotosovy kvet

Čistota a znovuzrození

Lotos má jedinečný cyklus. Otevírá se s vycházejícím sluncem a se západem slunce zavírá své okvětní lístky, ponořuje se pod vodu a každé ráno se vynořuje čistý a „znovuzrozený“. Co je však na této květině možná ještě pozoruhodnější, je její trvanlivost. Semena lotosu jsou schopna vytvářet nové rostliny i po tisíciletích a samotné rostliny mohou přežít v drsných klimatických podmínkách, jako je ponoření pod led nebo kvetení v extrémním horku.

Všichni se můžeme poučit z této úžasné rostliny, která dokáže růst a prosperovat navzdory svému okolí a podmínkám. Lotos a jeho životní cyklus představuje metaforu, která inspiruje lidi už po celá staletí. I my bychom v sobě měli najít vnitřní sílu a vědomě neustále směřovat ke světlu. Jako lotos.

Podívejte se na naší nabídku dřevěný lotosových květu.

Další zajímavé články: