Proč jsou pro nás stromy důležité aneb Objevte sílu dendroterapie

 

Ne nadarmo se říká, že bez stromů by nebyl život. Jsou neodmyslitelnou součástí přírody, umožňují nám dýchat, pohlcují škodlivý kysličník uhličitý a přetvářejí ho na kyslík. Pohlcují prach, snižují hlučnost v okolí, poskytují také domov řadě živočichů, tvoří ráz krajiny, zadržují v ní vodu, jsou nám zdrojem tepla… To vše se učí už na základní škole. Síla stromů je však ještě mnohem větší. Jsou totiž léčivé a pozitivně působí na naše psychické i tělesné zdraví.

To, že se v lese cítíme téměř božsky, je nezpochybnitelný fakt. Stále více lidí si však uvědomuje, že zde může dokonce načerpat léčivou energii – což už je dnes dokonce i vědecky potvrzeno. Každý jednotlivý strom, ať už listnatý či jehličnatý, v sobě ukrývá neskutečnou energii, uvolňuje do prostoru vůni a pečuje o naše fyzično i duchovno. Stačí posadit se pod rozvětvenou korunu a opřít zády o kmen, nebo jen pohladit jeho kůru či jej celý obejmout a vnímat sílu, nechat se hýčkat a čerpat jeho energii, kterou nás obklopuje.

Dendroterapie aneb Léčivá síla stromů

To, že stromy skutečně léčí, dokazuje léčebná metoda dendroterapie, která se zabývá působením stromů na člověka. Stromy jsou zdrojem léčivé energie se specifickými uzdravujícími schopnostmi, přičemž stačí být v jejich přítomnosti, abychom pocítili jejich blahodárný vliv. Každý strom si nese pozitivní energii, avšak jeho působení se liší – každý druh rezonuje s jiným typem problémů. Chceme-li tedy řešit konkrétní potíže, měli bychom si volit strom dle nich. Nejúčinnějším řešením však je vybrat si strom intuitivně – prostě si zvolte ten, který vás přitahuje a v jehož blízkosti se cítíte dobře. Stromy nemají negativní energie, avšak může se stát, že sílu daného stromu nepotřebujete (nebo se u něj mohlo stát něco nepříjemného), a proto se u něj necítíte dobře. Běžte proto vždy k tomu, který vás láká do své náruče.

Proč jsou pro nás stromy důležité_1

Čerpejte energii nejen při procházkách v přírodě

Tok energie ve stromech se mění dle ročních období. Největší sílu můžete pocítit na jaře, když strom kvete, nejméně (ale stále dostatek) energie pocítíte v zimě, kdy strom soustředí svou energii do kořenů. Ne každý má však příležitost chodit každý den do přírody a čerpat energii stromů – proto mnohdy postačí, když si vnesete přírodu do interiéru. Například naše dřevěné dekorace na zeď, jakož i šperky ze dřeva či dřevěné podtácky vnášejí do každé domácnosti sílu daného stromu, z jehož dřeva jsou vyrobeny, a vysílají energii směrem k osobám, které v ní žijí.

Jak působí jednotlivé druhy stromů?

Už jsme zmínili, že působení jednotlivých druhů stromů je mírně odlišné a každý z nich má svou „specializaci“ na určitou oblast problémů. Pojďme si proto představit účinky některých z nich:

  • Smrk

Hledáte-li klid duše, je smrk tím pravým pomocníkem. Harmonizuje, uzemňuje, odstraňuje negativní myšlenky a dodává pocit síly. Pomůže vám při únavě a bude vám ochráncem před vším negativním. Na fyzické rovině pročišťuje organismus a pomáhá při bolestech zad a kloubů.

  • Javor

Tento strom je označován také jako strom andělů, jelikož nás propojuje s naším nitrem, s naším duchem. Zklidňuje jak rozbouřenou mysl, tak i emoce, učí nás vnímat a rozhodovat s jasnou myslí a posiluje náš duchovní růst. Na fyzické rovině pomáhá při nespavosti a snižování horečky.

  • Buk

Hledáte-li spojence, který vám pomůže lépe se soustředit a naučí vás nadhledu, je buk ideálním řešením. Zároveň otevírá zatvrzelá srdce, přináší čistou mysl a jakožto strážce vědění podporuje mentální činnosti a učení. Z fyzického hlediska je spojen s hlavou, proto pomáhá při migrénách, bolestech hlavy a psychických potížích.

Proč jsou pro nás stromy důležité_2

  • Dub

Nejste-li si jisti svým rozhodnutím, uchylte se do náruče dubu, pomůže vám najít řešení. Dodá vám také duchovní sílu, odvahu a pomůže vám najít váš vnitřní zdroj. Je strážcem prastaré prasíly, poskytuje ochranu a vnáší radost do života. V léčitelství se používá při hemoroidech, pro léčbu špatně se hojících ran, má protizánětlivé účinky a zastavuje krvácení.

  • Třešeň

Potřebujete-li nalézt stabilitu v nestabilním světě a ochranu před tlakem vnějšího světa, obejměte třešeň. Vnese radost do života, naplní vás pozitivními myšlenkami i nadějí, že vše bude dobré. Zbavuje strachu, dodá vám odvahu a svěží energii.

  • Ořech

Není silnějšího stromu, který by vám dodal větší dávku trpělivosti. Pomůže vám dosáhnout objektivního a svobodného pohledu, naučíte se díky němu vcítit do života a pocitů druhých. Podpoří vaši sebejistotu, dodá vám odvahu a chuť k životu. Na fyzické úrovni harmonizuje krevní oběh.

  • Bříza

Léčí bolístky na těle i duši, zahání chmury, pečuje o nás svou láskou a dává nám sílu a vděčnost. Podporuje trpělivost, vnáší radost, otevírá nové možnosti a nové začátky. Na fyzické úrovni pročišťuje tělo, podporuje látkovou výměnu a pozitivně působí na nervovou soustavu.

Zelený lékař na dosah

Jak je patrné z předchozích řádků, zelené lékaře, kteří podpoří naše fyzické tělo i duši, najdeme všude kolem nás. Stačí se jen svěřit do péče dřeva. Naučte se nacítit na jemnohmotné energie stromů a využívejte je ve svůj prospěch. Nenahradí sice lékařskou péči, nevyléčí vaše letité nemoci, ale pomohou vám cítit se lépe. A každý krůček směrem vpřed je již sám o sobě malým vítězstvím.