Shri Yantra: posvátný symbol božské prasíly i energetický nástroj pro duchovní růst

 

Yantry neboli jantry připomínají svým vzhledem tolik oblíbené mandaly. Ti, kteří se však zajímají o posvátnou symboliku a geometrii hlouběji, dobře vědí, že jantry jsou oproti mandalám propracovanější a vynikají především svou stálostí a neměnností. Pojďme se proto podívat na význam shri yantry detailněji a představit si její sílu.

Pokud bychom měli zapátrat po původu shri yantry, u nás často označované jako šrí jantra, objevili bychom ji jako symbol hinduismu, který vychází z hinduistické filozofie véd. Používaná byla ve škole hinduismu Shri Vidya už před více než 10 tisíci lety a nese si odtud i svůj typický tvar. Někdy se můžeme u této jantry setkat také s označením Navayoni Chakra, případně Mahameru, což je pojmenování shri jantry reprezentované ve třech dimenzích.

Víte, jaký je rozdíl mezi jantrou a mandalou?

Jak už jsme zmínili v úvodu, jantry a mandaly se od sebe liší. Mandaly jsou znázorňovány pouze v kruhu a jsou symbolikou momentálního poznání, kdežto jantry kombinují kruh a čtverec, tedy sjednocují protiklady, symbolizují ženské a mužské energie a jsou neměnné a dokonalé ve své formě.

Typický tvar shri jantry s hlubokým významem

Dokonalost ztvárnění shri jantry nelze přehlédnout. Je složena z devíti vzájemně do sebe zapadajících trojúhelníků – čtyři směřují nahoru a představují Šivu a elementy ohně a vzduchu, a pět jich směřuje dolů a představuje Šakti, vodu a zemi. Tyto trojúhelníky obklopují centrální bod (bindu), liší se velikostí a tvarem a protínají se a tvoří 43 menších trojúhelníků uspořádaných do 5 soustředných úrovní. Toto ztvárnění je znázorněním Vesmíru a lidského těla, kdy silový bod bindu uprostřed představuje právě střed Vesmíru. Kolem trojúhelníků se dále nacházejí soustředné kruhy složené z 8 a 16 okvětních lístků lotosu, jež jsou symbolem stvoření a reprodukční vitální síly. Celý tento útvar je ohraničen přerušovanými liniemi zemského čtverce, představujícími chrám se čtyřmi dveřmi otevřenými do oblastí Vesmíru.

sri_yantra

Tato posvátná geometrie tak obsahuje sílu veškerého stvoření, znázorňuje celý Vesmír a jeho plynutí, ve svých rovinách zobrazuje nebe i zemi a svět, minulost, přítomnost i budoucnost, jakož i narození, život a smrt. Je to symbol božské prasíly, jež je zodpovědná za vznik i pomíjivost všeho.

Působení shri jantry na člověka

Pokud se zajímáte o jógu či mantry, pak jistě znáte Óm, posvátnou slabiku hinduismu a buddhismu, mantru sjednocení a absolutna. A právě shri jantra je vyjádřením této zvukové vibrace. Díky svým vysokofrekvenčním energiím je skvělou meditační pomůckou, která vede k napojení se na své vnitřní Já a k duchovnímu růstu. Při použití v prostoru je schopna rozbíjet negativní energie, nastolovat harmonii a ochraňovat před nebezpečím. Pomáhá také těm, kteří jsou popudliví či netrpěliví, jelikož podporuje sebeovládání a vytrvalost. Přináší mír a moudrost, je symbolem univerzální lásky a božské harmonie, podporuje duševní i tělesné zdraví.

Dřevěný obraz se silnými energiemi

Chcete-li si vnést toto jedinečné silové působení do svého domova a dosáhnout opravdové změny v životě, nebo jen podpořit své meditace, umístěte si na vhodně zvoleném místě v interiéru (doma, v kanceláři atd.) dřevěnou dekoraci na zeď vyobrazující Shri jantru z naší nabídky. Propojení posvátné geometrie a energie dřeva vám přinese opravdu silné energie, které podpoří vaše směřování na všech úrovních.