Pronikněte do tajů učení Feng Shui a vneste harmonii do svého domova i života

 

Feng Shui /feng-šuej/ se zejména v posledních letech dostává do hledáčku řady bytových designérů, architektů, ale i soukromých velebitelů obydlí. Rozhodně se nejedná o módní výstřelek, ale o učení, které má více než 3 000 let starou tradici. Pojďme proto dnes alespoň stručně nahlédnout do jeho tajů a zjistěme společně, jak může jeho začlenění do interiéru pozitivně ovlivnit naše životy.

Od starých mistrů z Číny se Feng Shui postupně rozšířilo až do Evropy, kde se těší velké oblibě. I přesto, že toto učení prošlo různými obměnami a využívá se pro různé účely, jeho základní podstata je stejná – harmonizovat svět kolem nás. Pomocí nejrůznějších technik a postupů práce s prostorem nám pomáhá dosáhnout harmonie. Zároveň by se dalo označit i za určitou léčebnou techniku, jelikož nám pomáhá odstraňovat různá problematická hlediska a vnášet do našeho života řád a již zmíněnou harmonii, která se pozitivně odráží ve všech oblastech bytí. Správnými technikami tak můžeme nejen zlepšit náš osobní život a nalézt cestu sami k sobě, ale i vztahy s ostatními, včetně těch partnerských a pracovních, a posílit naše psychické a fyzické zdraví.

Vzduch, voda a proudění čchi

Název této čínské filosofie pochází z označení pro vzduch = feng a vodu = shui. Jejím středobodem je plynulé proudění energie čchi. Tato energie je přítomná všude kolem nás i v nás a je prazákladem veškerého bytí. Je to životní síla, která tvoří náš svět. Neproudí-li čchi v těle či v prostoru správně, vznikají stagnace, které zapříčiňují nejrůznější obtíže na tělesné, emocionální, vztahové rovině i rovině úspěchu, financí atd. 

Feng_Shui

Čchi je pak tvořena dvěma složkami, které označujeme jako jin a jang. Jsou to opačné stavy energie čchi a jedna bez druhé nemůže existovat. Soulad jinu a jangu je důležitý pro celkovou harmonii i zdraví jak samotného člověka, tak okolního prostředí. Den by nebyl bez noci, světlo bychom neznali, kdyby jej nestřídala tma, teplo známe díky chladu, bez života by nemohla přijít smrt… To vše je jin a jang ve svých krajních polohách.

Jak začlenit Feng Shui do našeho života?

Kromě výše uvedeného pracuje filosofie Feng Shui také s pěti prvky, kterými jsou dřevo, oheň, země, kov a voda. A právě jejich správná přítomnost a umístění v prostoru podporují správné plynutí energie čchi, a tím i naši pohodu. To, jak mají být tyto prvky umístěné, určuje energetická mapa, která je specifická pro každý prostor a nazývá se Bagua neboli Osm trigramů. Vytvořit si ji můžete sami podle nejrůznějších pouček, pokud však chcete opravdu pečlivé posouzení prostoru a jeho uspořádání přesně pro vás či vaši rodinu, je vhodné absolvovat podrobné kurzy nebo požádat o pomoc praktika Feng Shui, který vám tuto mapu vytvoří i v souladu s vaším osobním horoskopem 4 pilířů (BaZi) – zde je totiž vždy nejlepší kombinací Feng Shui s čínskou astrologií, kterou můžeme chápat i tak, že horoskop BaZi stanoví diagnózu a správně zvolené Feng Shui nastolí léčbu.

I bez znalosti svého osobního Bagua však můžete tok energie ve vašem obydlí, kanceláři či třeba na zahradě podpořit umístěním vhodně zvolených předmětů (pěti prvků), nebo třeba i barev. 

Pět prvků pro zlepšení aspektů života

Jak už jsme zmínili, pomocí pěti prvků můžete zharmonizovat energetický tok mezi vámi a prostředím, a pomoci tak zlepšit všechny aspekty vašeho života.

  • Prvek dřevo podporuje kreativitu a růst.
  • Prvek oheň dodává odvahu, smělost, a pomáhá při vedení.
  • Prvek země vnáší stabilitu a dodává sílu.
  • Prvek kov podporuje zaměření se a vnáší do všeho pořádek.
  • Prvek voda je spojen s emocemi a podporuje inspiraci.

Feng_Shui_1

 

Zóny v bytě podpoří bohatství i zdraví

Efekt výše uvedených prvků, ať už v podobě dřevěného obrazu, akvária, kovového doplňku či třeba krbových kamen, můžete podpořit ještě správně zvoleným umístěním. Každou místnost totiž dle Feng Shui můžete rozdělit do jednotlivých zón, konkrétně do devíti. Načrtněte si půdorys dané místnosti, rozdělte ho na pravidelných 9 čtverců, na které pohlížejte ode dveří:

  • Ve vzdáleném levém rohu podpoříte hojnost, bohatství a zdraví.
  • V pravém vzdáleném rohu od dveří ovlivníte vztahy, a to zejména ty partnerské.
  • Středová oblast mezi těmito dvěma vzdálenými rohy charakterizuje respekt, slávu a úspěchy.
  • Levý roh u dveří symbolizuje moudrost, vzdělání a odpočinek.
  • Pravý roh u dveří se zaměřuje na duchovno a přátele.
  • Prostor mezi levým a pravým rohem u dveří je určen pro kariéru.
  • Vprostřed místnosti vlevo je oblast rodiny a vpravo oblast kreativity a dětí. Oblast mezi nimi, tedy střed místnosti, podporuje štěstí.

 

Bohatství, zdraví Respekt Partnerské vztahy
Rodina Štěstí Děti, kreativita
Vzdělání, moudrost Kariéra Duchovno, přátelé

 

Výběrem správné oblasti a správného prvku tak tedy můžete podpořit přesně tu oblast, kterou potřebujete. Pomohou vám v tom i nejrůznější harmonizéry, ať už speciální sošky, různé rostliny, nebo velmi účinné dekorace na zeď či dřevěné obrazy z naší nabídky. Hledáte-li osobní harmonizér, který budete mít k dispozici kdykoliv a kdekoliv, pak sáhněte po některém z našich dřevěných šperků, které v sobě snoubí nejen eleganci, ale i sílu přírody, která podporuje stabilitu, dodává sílu, a jejich